Guasha therapie

Guasha is een schraaptechniek, die al eeuwenlang wordt toegepast in Azië, om klachten te behandelen die door de afvalstoffen veroorzaakt worden.

Het betekent letterlijk “schrapen van ziekten (Gua), ontstaan door gestagneerde energie (Sha)” en richt zich vooral op het opheffen
van deze blokkades door het ontgiften van het bindweefsel, de spieren en gewrichten.
Door het schrapen met een Jadesteen worden afvalstoffen beter afgevoerd en worden de klachten bestreden.
Immers, afvalstoffen die niet voldoende afgevoerd kunnen worden, doen het bindweefsel dichtslibben, verzuren de spieren en ontsteken de gewrichten.

guasha-massage-cy

Het doel van Guasha:

Tijdens de Guasha wordt de negatieve Chi (energie) uit het lichaam geschraapt met een Jadesteen.
Op plaatsen waar blokkades in het lichaam voorkomen, verschijnen bloeduitstortingen, die verkleuren van rood tot blauw, soms zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en hoe chronischer de stoornis. Deze bloeduitstortingen vertonen zich niet op de huid, maar onder de huid.
Hoewel de rug na een behandeling bont en blauw kan zijn, verdwijnen deze plekken binnen een week. Als men zich vaker laat behandelen met Guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat de blokkades weg zijn.

Na ongeveer twee weken kan de behandeling opnieuw plaatsvinden.
Naarmate er meer behandelingen hebben plaatsgevonden, zal er ook meer positieve Chi gaan stromen en dit zal de plekken sneller doen verdwijnen. De behandeling is niet pijnlijk, maar kan zeker gevoelig zijn. 
Wanneer je onder druk gevoelig reageert, is het wellicht beter om voor een andere techniek te kiezen uit de Chinese geneeskunde. Hierin kan Cupping therapie een uitkomst bieden, die de huid, bindweefsel en spierweefsel optrekken én dus minder druk op de (pijnlijke) spieren heeft.

Belangrijke informatie:

Naar aanleiding van de behandeling kan het lichaam reacties geven als vermoeidheid, juist meer energie krijgen, jeuk, tintelingen, blauwe plekken en het gevoel dat er een last van je schouders gaat. Er komen veel afvalstoffen vrij. Het is dan ook essentieel om veel te drinken na deze behandeling, om zo de afvalstoffen af te voeren. Neem na de behandeling veel rust en ga vooral niet sporten en neem geen warme douche.
Het is raadzaam om de behandeling niet op nuchtere maag te ondergaan, maar ook zeker niet direct na een maaltijd.

Vaak is er na de eerste behandeling al een duidelijk merkbaar effect door vermindering van pijn en/of bewegingsbeperkingen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van o.a. de aard van de klacht, de kleur van de plekken, die bij de eerste behandeling tevoorschijn komt en de reactie van het lichaam. Drie tot vijf behandelingen zijn meestal voldoende.

Boek bij de eerste keer van de Guasha therapie altijd de 45 minuten durende “1e behandeling”.
Deze tijd heb ik bij de eerste keer écht nodig om een goed beeld te krijgen van de spierklachten, wensen en verwachtingen. 
Bovendien is de ervaring, dat er na de eerste keer veel tijd wordt besteed aan tips en begeleiding na de behandeling waardoor de mobiliteit en zelfredzaamheid door eigen inspanningen kunnen worden vergroot.

Guasha is geschikt bij:

 • Hoofdpijn
 • Nekklachten
 • Schouderklachten
 • Tennisarm
 • Gewrichtspijn
 • Rugpijn
 • Kuitkrampen
 • Reumatische pijn
 • RSI- klachten
 • Spijsverteringsklachten
 • Slapeloosheid
 • Allergie

“Listen to your body,
it’s smarter then you!”